BON CIUTADÀ CANÍ

La prova de BON CIUTADÀ CANÍ (B.C.C.) de la Reial Societat Canina de Catalunya, està dirigida a deixar de manifest els bons hàbits dels gossos, i de forma especial, la responsabilitat dels propietaris dels mateixos, mostrant per mitjà d’un comportament acceptable de l’animal, que aquest compleix amb el que la comunitat ciutadana espera d’ell.

És una prova oberta a la participació de tot tipus de gos.

Per a l’obtenció del Diploma de BON CIUTADÀ CANÍ, el gos haurà de ser major de 9 mesos i superar les proves detallades a continuació, acompanyat del seu amo o guia.

 • Inscripcions:
  El mateix dia de l’exposició, a l’estand de la Canina trobareu un Full d’Inscripció. Emplenar.
 • Horari d’inscripcions:
  De 9.30 Hores a 10.30 Hores.
 • Lloc:
  Trobareu el dia i el lloc exacte en l’apartat de Calendari.
Bon Ciutadà Caní - Reglaments (800x600)

DIPLOMA ACREDITATIU

 • Superades les proves que a continuació trobaràs, s’expedeix un Diploma acreditatiu amb les dades de l’exemplar i del seu propietari.

CALENDARI

 • Aquí podeu consultar la secció de calendari de la R.S.C.C.

IMPRÉS D'INSCRIPCIÓ

 • Aquí podeu veure i descarregar l’imprés d’inscripció

PROVES DEL BON CIUTADÀ CANÍ – REGLAMENT

El gos ha d’estar en condicions saludables, net, sa i amb el pes apropiat. S’ha de deixar pentinar pel Jutge i també deixar-se inspeccionar com en una visita veterinària les orelles i els peus. Durant aquesta inspecció no pot mostrar signes d’empipament o desconfiança.
El Jutge camina de front cap al gos i el seu guia, saluda al guia de manera amistosa ignorant al gos.
El Jutge i el guia estrenyen les seves mans efusivament i intercanvien bromes. El gos no ha de mostrar signes d’empipament o desconfiança.
El gos haurà de caminar al costat del seu guia, sense tirar de la corretja i estar atent; a l’ordre del Jutge, haurà de fer girs a la dreta, esquerra i mitja volta; durant aquest curt recorregut, el Jutge ordenarà com a mínim una parada durant la marxa i una altra al final.

El guia pot parlar al seu gos en tot moment, animar, ajudar i ordenar-li asseure’s, si ho desitja, en les parades.

El gos i el seu guía son envoltats i passen al costat de diverses persones (mínim 3). El gos podrà mostrar interès cap als estranys, però no podrà evidenciar desconfiança o empipament.
El gos haurà de respondre a les ordres d’Assegut i Estirat, donades pel seu guia seguint les indicacions del Jutge.
A l’ordre del Jutge, el guia deixarà al seu gos en posició d’assegut o estirat, Segons prefereixi (prèviament, li haurà comunicat al jutge quina
posición escull), i es separarà del gos uns metres, fins que el Jutge indiqui al guia que alliberi al gos d’aquesta posició.
El guia i el seu gos se situen en un extrem del Ring; a l’altre extrem hi haurà un altre guia amb el seu gos. A l’ordre del Jutge, caminaran un cap a l’altre fins a uns 10 metres de distància, el Jutge ordenarà parar uns segons.

Al llarg del recorregut, si el gos reacciona agressivament o borda a l’altre gos, el guia amb una sola ordre ha de parar l’intent d’agressió i/o el lladruc; si no ho aconsegueix, es considerarà prova no superada.

El Jutge ordena reprendre la marxa i de nou, ordena que es detinguin ambdós exemplars a una distància d’entre 3 a 5 metres un de l’altre. Si en aquest segon tram hi ha algun intent d’agressió o lladruc, el guia amb una sola ordre haurà de parar-ho. En cas contrari es considera prova no superada.

El guia i el gos hauran d’estar parats, amb la posició que el guia consideri més idònia per l’exercici, però en el lloc que indiqui el Jutge. Llavors podrà passar una persona corrent, caminant amb crosses, amb un carro de la compra o deixant caure un llibre al sòl, tot a una distància superior a dos metres del gos.
El gos pot mostrar una por moderada, però en cap cas voler fugir ni tenir una reacció agressiva.

NORMES GENERALS

El gos farà tots els exercicis amb collar ajustable i corretja. La corretja haurà de ser de pell o teixit. No s’admetran collars metàl·lics de puntes.
El guia pot parlar al gos, tocar per a guiar-lo lleugerament, felicitar i donar ànims, però mai forçar-lo.
Els guies podran usar més d’una ordre per tal que el gos faci els diferents exercicis, però mai més de tres. En les proves 8 i 9 només s’admet una ordre per tram.
Si durant la prova el gos defeca, el guia ha de recollir els excrements, en cas que no dugui bossa o utensili per a fer-ho, el gos no passa la prova.
Els gossos són avaluats basant-se en l’aprovat o el suspens.